Az albán álomreggeli: byrek és dhallë, ismertebb neveiken burek és ayran.
A bureket talán már nem kell bemutatni, köszönhetően az itthon is egyre inkább szaporodó albán/koszovói pékségeknek. A Dél-Kelet Európai országokban nagyon népszerűek a pékáruk, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az ilyen pékségekben próbát kiállt szakemberek portékáját kapjuk.
Reggeli kávé Szófiában, csavargás a Kalemegdan környékén, esti séta a Bascsarsiján... egyetlen dolog közös: friss, meleg pékáru illata a levegőben. A kedvenc kapros-túrós burekért kilométereket tudok sétálni!
A dhallë, más nevén ayran egy joghurt alapú ital; Közel-Keleten, Törökországban és Dél-Kelet Európában közkedvelt. Állítólag Törökország vidéki részein a mai napig a ház vendégeinek welcome drink-je.
Elkészítése egyszerű: 0,5-0,6 L joghurtot fölhúzunk 0,25-0,3 L hideg vízzel, majd sóval ízesítjük. Én max. fél teáskanálnyi sót szoktam elkeverni benne.
Remek frissítő ital nyáron, télen pedig balzsam a léleknek.
Törökország nyugati részén és a Fekete-tenger partvidékén tehéntej az alapja, míg a mediterrán partokon és Dél-Kelet Európában gyakran juhtejből készül az ayran. Ez valószínűleg az adott terület állattartási szokásaival függ össze... errefelé a szamársajton sem illik meglepődni!
Egyes országokban annyira elterjedt, hogy a McDonalds/ Burger King menüje is tartalmazza. Itt főleg Törökországra gondolok, mert például Albániában ezek az étteremláncok még nem léteznek a bejegyzés pillanatában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése